Sa promocije Udruge JČTM

PROMOCIJA UDRUGE JEZERO ČIČE – TUROPOLJSKO MORE

U subotu 11.07.2020. u 11,00 sati Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more održala je svoju promociju na jezeru Čiče. Okupilo se više stotina gostiju, te prijatelja jezera Čiče i Turopolja. Cilj promocije bio je ukazati na važnost revitalizacije i uređenja jezera Čiče i okolnog prostora.

Brojni stručnjaci i široka podrška

Okupljenima su se obratili brojni stručnjaci i osobe koje podržavaju rad udruge. Među njima bili su dobro poznat velikogorički kroničar Aleksandar Saša Božić koji je rekao par riječi o povijesti Jezera Čiče, doktor Zoran Pišl s Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava, te član udruge JČTM, predstavnik Zagrebačke županije, dožupan Hrvoje Frankić, Nikola Šimac, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče, Irma Popović Dujmović iz WWF Adria koja je zadužena za problematiku voda, Marko Košak u ime Udruge Zelena akcija, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, gradonačelnik Dražen Barišić te predsjednik Udruge Jezero Čiče Turpopoljsko more Alan Šembera.

Udruga Jezero Čiče Turopoljsko more kao strateški cilj ima revitalizaciju i uređenje jezera Čiče i okolnog prostora prema važećem Urbanističkom planu uređenja Športsko rekreacijskog centra jezera Novo Čiče.

Problem šljunčarenja je veliki problem Hrvatske, na što je Listopadskim paketom iz 2019. godine Hrvatska službeno upozorena iz Europske Komsije. Komisija naime smatra da je riječ o kršenju odredaba o procjeni utjecaja na okoliš iz Direktive o staništima. Prema hrvatskom zakonodavstvu na određene se projekte koji se odnose na eksploataciju šljunka i pijeska ne primjenjuju zahtjevi za procjenu stanja voda i utjecaja takve eksploatacije na okoliš, što je za EK neprihvatljivo. S druge strane, nova Europska komisija je pokrenula EU Green Deal, program kako učiniti EU ekonomiju održivom, te za Hrvatsku namijenila 10 milijardi eura iz fonda za oporavak Europske unije.
Ovom problematikom bavi se i World Wide Fund for Nature Adria koja udruzi JČTM pruža veliku podršku.

Konferencija o zaštiti voda na jesen

Ova godina je svima barem malo poremetila planove, pa je tako i Internacionalna konferencija o zaštiti voda i šljunčarenju u organizaciji Udruge Jezero Čiče Turopoljsko more sa svibnja ove godine prebačena na jesen. Konferencija će uključivati panel o zaštiti voda gdje će se govoriti o stanju voda u Turopolju i Green Dealu, novom smjeru Europske komisije te o legalizaciji šljunčarenja na prostorima EU. Govorit će se i o iskustvima Europske unije te revitalizaciji jezera u Austriji i Hrvatskoj i revitalizaciji rijeke Odre kao dio projekta Čiče.

Povećanje rekreativnih i turističkih kapaciteta

Revitalizacija jezera Čiče omogućit će i izgradnju nove sportske infrastrukture. Nogomet, košarka i rukomet u Velikoj Gorici iznova donose odlične rezultate, no ne možemo poreći da postoji potreba proširenja sportskih i rekreativnih kapaciteta, kao što su vodeni sportovi te rekreacija. Ali, revitalizirano jezero Čiče dati će novi zamah razvoju turizma u Velikoj Gorici, ali i Zagrebačkoj županiji.

2012. godine donesen je Urbanistički plan uređenja jezera Čiče. Njime je predviđena izgradnja hotela, autokampa i kampa na vodi. Želja je bila ostvariti i sportsku namjenu izgradnjom vodenog parka, sportskog centra, skate i BMX poligona, kajakaškog i veslačkog centra, adrenalinskog parka, karting centra, ronilačkog centra, sportskih terena uz plažu i jedriličarskog centra. Uz to, jezero Čiče trebalo je dobiti centar streličarstva, prostor za odmor, ribolov, uzgoj ribe, kupalište, javni park te spremište autobusa. Uspješnom radu Udruge jedan od najbitnijih preduvjeta je podrška grada Velika Gorica.

Udruga Jezero Čiče Turopoljsko more vrlo je aktivna od samog osnutka u Studenom 2019. godine. Unatoč pandemiji, do sada je odradila veliki posao u sakupljanju i analizi informacija i dokumenata od relevantnih institucija, zakona republike Hrvatske i EU. Rezultat toga je i prijedlog rješenja sanacije jezera Čiče, koji je dobio je svoj formu. Dokument Prijedloga rješenja biti će predan gradu Velika Gorica, kao i koncesionaru Hidrelu na usuglašavanje, nakon čega će biti spreman za provedbu.

Više o tome okupljenima je ispričao Alan Šembera, predsjednik i pokretač udruge Jezero Čiče Turopoljsko more.